Malá reportáž z odchytu dravce Tisk Email

Dne 15. 8. 2011 jsme byli požádání o pomoc. Z vlakového nádraží v Třebíči nám bylo oznámeno, že na železniční trati mezi obcemi Mastník a Kojetice je v trati sražená srna nebo toulavý pes a u něj dravec, pravděpodobně se zraněným křídlem. 

 

Do útuleckého vozu jsme naložili věci potřebné k odchytu a vyrazili do popsané lokality. Delší dobu jsme hledali podél tratě bezúspěšně. Nakonec se ale se psy podařilo najít místo popisu. V kolejišti byla sražená srna, již v pokročilém stádiu rozkladu. Na nebi, nad našimi hlavami, kroužilo ve výšce několik dravců. Člověk si připadal jako v hororovém filmu. Dravce s poraněným křídlem jsme však nemohli nalézt. Našli jsme v poli pouze torzo jiného dravého ptáka, bohužel po žních již nešlo rozpoznat, o jakého dravce se jednalo. Byl však okroužkovaný s údaji, na které zašleme informaci o jeho úhynu.  

 

„Našeho“ dravce jsme našli až po cca hodinovém hledání. Byl dobře zamaskovaný, přesto se jej po odchytu a vyproštění ze sítě podařilo přendat do přepravky a převézt do útulku. Odtud jeho cesta pokračovala do Ptačího centra v Brně. Jednalo se o mladého samce motáka pochopa. Tito dravci se již roky zdržují v uvedené lokalitě, nejedná se totiž o první nález. Dravec má zraněné levé křídlo, které mu však ornitologové v Ptačím centru jistě vyléčí. Malou fotoreportáž z odchytu s úspěšným koncem si můžete prohlédnout níže.





 

 

Moták pochop (Circus aeruginosus) je štíhlý pták z řady dravců, který se vyskytuje od Velké Británie a Portugalska směrem na východ až po Japonsko. Je to tažný druh, na svá zimoviště odlétá do jižní Evropy a Afriky. Ze zimovišť se vrací během března a dubna.

 

V ČR hnízdí v poslední době odhadem 1700 párů se vzrůstající tendencí. Nejvíce hnízdících párů žije v jižních Čechách. Preferují otevřenou krajinu, kde hnízdí vždy v blízkosti vody. Potravu tvoří hlodavci, ale i jiní drobní svaci, ryby a ptáci, které pochopi loví v polích a v okolí hnízda.

 

Pochop je velký jako káně lesní, ale útlejší, s delším ocasem. Samice je o trochu větší než samec, tmavší a na hlavě má žlutou čepičku a bílý kostřec. Ve střední Evropě motákovi pochopovi hrozí nebezpečí v podobě ničení jeho stanovišť – bažin s rákosovými porosty.

 

Text/foto: Miroslava Feherváryová, ošetřovatelka

 
, Created by JP Computer, powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting